Charleswood Home Makeover

Our residential team was hired to update an existing home in the Charleswood area. The house was originally designed by an architect and has some beautiful character & charm that the clients didn’t want to sacrifice. They were looking for a way to enhance the existing beauty of the home while complimenting the characteristics that they already loved.

The main areas that we renovated for this project were the mudroom, great room, & powder room. The living room & dining room were spruced up with decorative touches.  We set out to come up with a great design solution that included the following:

  • Remove existing fireplace and create new modern design
  • Maintain the existing oak paneled walls
  • Update the banister from the kitchen to the great room
  • Renovate the existing mudroom/laundry room to incorporate added storage space
  • Coordinate new furniture, artwork & accessories for the living room, dining room & great room
  • Update the existing powder room for guests to enjoy
  • Install new retrofit LED lamps for brighter illumination and energy efficiency with the space

The Space Before the renovation:

Design Solution:

The Mudroom

The clients didn’t utilize the existing side door so we sealed off that entrance and utilized the extra square footage to build in millwork lockers for the family. We also removed the existing closet to create one seamless elevation. White cabinets were installed to complement the dark oak in the rest of the house and to match the millwork in the kitchen for a cohesive aesthetic.

IMG_4359 IMG_4360

The Powder Room

The existing vanity was replaced with a new floating vanity from Ikea. We painted the bathroom a natural green, installed a new mirror & dropped pendant lighting to the side of the mirror for a soft and inviting atmosphere.

IMG_4364

The Great Room

Our feature wall, the fireplace, is the main focal point in the great room and we had a few goals in designing the finished product. The clients were looking for a balanced look that deviated from the existing symmetry with shelving for their soap stone collection, and storage for their media components. We wanted the finishes were chosen to help make the space feel light and modern.

We used a fresh white 12” x 24” tile to make the fireplace pop out & lighten the room. In addition to the tile a modern stacked stone was used to complement the tones of the surround wood walls and balance the asymmetrical design by cascading the stone down the wall and across the front of the hearth. Dark espresso cabinetry was used for the shelving & media drawers to ground the elevation and bring emphasis to their sculpture collection. Integrated lighting & hidden conduit was also designed to eliminate any cables & wires for the T.V. & stereo.

On the other side of the room we removed the banister and created a very shallow tiled step to highlight the sunk in living room and open up the kitchen to the great room. The finished product is fresh, modern and timeless which suits the character of the existing home.

IMG_4345  IMG_4339IMG_4371

Carrie

Carrie photo